Reinigen met oververhit water

Oververhit water wordt nogal eens verward met stoom reinigen. Als één van de eerste bedrijven in Nederland beschikken wij over een systeem welke 155 graden stoom genereert met een minimale toevoeging aan water om het vuil af te spoelen.

Het verschil tussen druk en oververhit water

Waar hogedruk stoomreinigen gebruik maakt van warm tot heet water om het reinigen makkelijker te maken, is het vooral effectief door waterdruk. De temperaturen aan de spuitlans zijn doorgaans niet hoger dan 60° tot 99°. Juist de waterdruk is over het algemeen verantwoordelijk voor het beschadigen van het oppervlak. Ander nadeel is het hoge waterverbruik van 16 tot 33 liter per minuut. De ondergrond raakt hierdoor met water verzadigd. Dit maakt deze techniek vooral inzetbaar voor harde, niet historische, ondergronden.

Duurzaam reinigen zonder chemicaliën

Hoe neem ik dan ongewenste oppervlakte vervuiling of verf van monumentale en delicate ondergronden?

Door onder andere gebruik te maken van reinigen met oververhit water techniek. Als gecertificeerd bedrijf hebben onze specialisten een training gevolgd van dit in Engeland ontwikkeld systeem.

Heet water wordt door overdruk vloeibaar gehouden en verlaat de spuitlans bij temperaturen tot 155° door een speciale nozzle. Deze nozzle zorgt ervoor dat de waterspray diffuus wordt bij temperaturen boven de 100°. Door de afwezigheid van ”scherpe randen” in de spray geeft dit een zacht reinigend effect op delicate en kwetsbare oppervlakten.

De moluculaire dichtheid van vloeibaar oververhit water wordt kleiner naarmate het warmer wordt. Oververhit water gedraagt zich in die zin als een oplossingsmiddel, zoals bijvoorbeeld ethanol. Omdat de dichtheid van het water kleiner, wordt zullen moleculen sneller bewegen en meer organische vervuiling oplossen.

Zouten en vorstschade

De kracht van temperatuur maakt dat reinigen met oververhit water al onder een lage druk van 15 bar effectief is. De kans op oppervlakte beschadiging is hierdoor dan ook zo goed als uitgesloten. Dit heeft als voordeel dat onbeschadigde objecten minder oppervlak of lacunes hebben waar vuil en als zich op kan hechten. Dat is de reden dat het oppervlak door reinigen met oververhit water langer verschoond blijft van aanslag. Bijkomend voordeel is het minimale water verbruik van 3 liter per minuut. Dit voorkomt dat het monument verzadigd raakt met water en maakt het duurzamer voor het milieu dan zijn alternatieven. De kans op vorstschade met koude temperaturen neemt door het geringe waterverbruik aanzienlijk af en is er minder kans op migratie van bouw schadelijke zouten.

Reinigen met oververhit water is geschikt voor: 

 • Het bestrijden van algen en mossen. De hoge temperatuur doodt de aanwezige sporen hierdoor blijft het oppervlak langer schoon.
 • Verwijderen van verf zonder gebruik te maken van chemicaliën.
 • Reinigen van delicate natuursteen oppervlak. Met name reinigen van zandsteen, kalksteen of Belgisch hardsteen
 • Desinfecteren van bacteriën van speeltoestellen, wanden, vloeren etc

Waar zetten wij deze techniek voor in:

 • Onderhoud van grafstenen en oorlogsmonumenten of gedenkstenen.
 • Periodiek onderhoud aan beelden en ornamenten in de openbare ruimte.
 • Verwijderen van verf op historische en monumentale ondergronden.
 • Graffiti verwijderen van monumenten.
 • Verwijderen van ongewenste vervuiling op bakstenen gevels zonder beschadiging van het oppervlak.

Voor wie zetten wij deze techniek in:

 • Overheden zoals rijksvastgoed en gemeentelijke instanties  etc.
 • Diverse scholen, stichtingen en verenigingen.
 • Restauratie architecten, restauratie aannemers en particulieren

Meer weten? Neem gerust contact met ons op, want wij vertellen je graag meer over deze duurzame manier van reinigen.