Polychromie en bladgoud

De van oorsprong, in natuurverf, aangebrachte kleur en bladgoud afwerkingen op natuurstenen beeldhouwwerken en gevels is op het eerste gezicht vaak niet meer herkenbaar. De kleurrijke beschilderingen genaamd polychromie en bladgoud afwerkingen waren een veel voorkomende en wijdverspreide traditie op objecten om de expressie en details van de sculpturen te versterken.

Polychromie op natuursteen

Polychromie en bladgoud op monumenten.

Deze techniek werd al gebruikt in de klassieke oudheid, met als belangrijk voorbeeld het Parthenon op de Akropolis van Athene, door de Middeleeuwen heen naar de moderne tijd. Vooral tijdens de beeldenstorm en in de 19e eeuw werden talloze kunst en beeldhouwwerken van hun polychroom beroofd. Het hedendaags gebruik van dispersie verf verbergt niet enkel mogelijk aanwezige historische afwerkingen maar verstikt ook de monumentale ondergrond. Niet zelden leidt dit tot degradatie en onomkeerbaar materiaal verlies.

Vandaag de dag zoeken onze specialisten zorgvuldig met scalpels, loepen en microscopen naar historische afwerkingen om deze vrij te leggen en te documenteren. En in sommige gevallen om aan de hand van gevonden resten de oorspronkelijke afwerkingen te reconstrueren. Bij deze historische verkenning en restauratie is kennis van de gebruikte pigmenten en bindmiddelen een basisvoorwaarde voor de instandhouding van deze artistieke techniek.

Onderzoek afwerklagen pleisterwerk plafond en fries

Vergulden met bladgoud

Het vergulden door opleggen van bladgoud is een techniek die al bekend is in de antieke beschavingen. Het oude ambacht van vergulden met bladgoud en restauratie van afwerkingen met goud behoort tot de dagelijkse bezigheden van De Vink Restauratiewerken bij de restauratie van oude ornamenten, historische sculpturen en op polychromie objecten in een façade.

Aanbrengen bladgoud in gehakte letters

Aanbrengen bladgoud in gehakte letters

Hedendaags bladgoud voor buitentoepassingen, door onze vakmensen aangebracht, is met bijna 24 karaat en toevoeging van platinum een uiterst duurzame afwerking.

Objecten en sculpturen die we kunnen transporteren restaureren en vergulden wij voor je in ons restauratieatelier. Is dit niet mogelijk dan komen wij graag naar het project en richten daar een afgeschermde werkplek in voor de restauratie en het aanbrengen van het bladgoud.

Wij staan voor je klaar

Ben je in het bezit of beheer je een monument of historisch erfgoed waar gespecialiseerd onderzoek of reiniging nodig is naar verborgen of bladgoud afwerkingen neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het onderzoeken, documenteren, conserveren of restaureren van de historische afwerkingen.

Bladgoud ornament