Stucwerk Noorderkerk Amsterdam
De Noorderkerk in Amsterdam is een omstreden project met betrekking tot de restauratie van het stucwerk in het interieur. Het rijksmonument in Renaissance stijl is gebouwd tussen 1620 en 1623 naar ontwerp van de architect Hendrick de Keyser. In het verleden zijn door verschillende bedrijven en restaurateurs meerdere pogingen gedaan om het stucwerk te herstellen. Keer op keer was dit slechts voor korte duur. Door zoutvorming valt het pleisterwerk keer op keer al snel na herstel weer van de muur te brokkelen.

Het Stucwerk Noorderkerk Amsterdam terug naar het verleden
Sinds 1902 geloven wij in het verleden en de aanwijzingen die het geeft voor herstel. Bij een vooronderzoek en schadeopname in 2016 is voordat de restauratiewerkzaamheden aan het stucwerk begonnen een oud fragment gevonden van de originele mortel. De gevonden mortel is in een laboratorium onderzocht en geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt dat de in de monumentale muren aanwezige zouten en niet compatibele samenstelling het pleisterwerk het keer op keer deden falen. Op basis van de analyse van de historische stucmortel is een nieuwe restauratie kalkmortel ontwikkeld door De Mortel Compagnie volgens authentieke traditie. Door de receptuur en unieke wijze van produceren (handgemaakt) zorgt deze mortel wel voor een juiste hechting en blijft het pleisterwerk in goede staat!
Fresco afwerking stucwerk Noorderkerk Amsterdam
Voor het stucwerk in de Noorderkerk is in totaal 20.000 kilo speciaal ontwikkelde kalkmortel in de rot en kalkverf met anorganische pigmenten bereid. Hiermee is de Noorderkerk fresco afgewerkt en hersteld in originele staat. Op deze manier kan de Amsterdamse protestantse kerk weer vele jaren mee.
Wij delen onze kennis
Meer weten? Neem gerust contact met ons op, want wij vertellen je graag meer over deze duurzame manier van complexe kalkpleister en kalkverf restauraties.
