Stucwerk Noorderkerk Amsterdam

De Noorderkerk in Amsterdam is een omstreden project met betrekking tot de restauratie van het stucwerk in het interieur. Het rijksmonument in Renaissance stijl is gebouwd tussen 1620 en 1623 naar ontwerp van de architect Hendrick de Keyser. In het verleden zijn door verschillende restaurateurs meerdere pogingen gedaan om het stucwerk te herstellen. Keer op keer was dit slechts voor korte duur. Het pleisterwerk begint al snel na herstel weer van de muur te brokkelen.

Terug naar het verleden

Sinds 1902 geloven wij in het verleden en de aanwijzingen die het geeft voor herstel. Bij een vooronderzoek en schadeopname in 2016 is voordat de restauratiewerkzaamheden begonnen een oud fragment gevonden van de originele mortel. De gevonden mortel is vervolgens onderzocht en geanalyseerd in een onafhankelijk laboratorium. Uit het onderzoek blijkt dat de in de monumentale muren aanwezige zouten en de samenstelling het pleisterwerk het keer op keer deden falen. Op basis van deze analyse van de originele mortel is een nieuwe restauratie kalkmortel ontwikkeld door De Mortel Compagnie  volgens oude tradities. Door de samenstelling en unieke wijze van produceren (handgemaakt) zorgt deze mortel wel voor een juiste hechting en blijft het pleisterwerk in goede staat!

Fresco afwerking

Voor de Noorderkerk is in totaal 20.000 kilo speciaal ontwikkelde natuur kalkmortel en kalkverf met anorganische pigmenten bereid. Hiermee is de Noorderkerk fresco afgewerkt en hersteld in originele staat. Op deze manier kan de Amsterdamse protestantse kerk weer vele jaren mee.

Wij delen onze kennis

Meer weten? Neem gerust contact met ons op, want wij vertellen je graag meer over deze duurzame manier van complexe kalkpleister en kalkverf restauraties.