Sgraffito in ere hersteld

De Vink Restauratiewerken hersteld de bekendste Leidse Sgraffito in ere De gevel van Breestraat 65 is een bijzonder en zeldzaam voorbeeld van Sgraffito pleisterwerk. Het dateert uit het begin van de 20e eeuw en is opgebouwd voor de slagerij van E. Noack. De gevel uit 1905 is uitgevoerd in Jugendstil en bevat een kleurrijk reliëf met florale motieven en figuratieve scenes die verwijzen naar de oorspronkelijke functie van het gebouw als slagerij. Het reliëf is versierd met de zo kenmerkende “zweepslaglijnen” van de Frans-Belgische art nouveau-stijl. Het is uniek in Nederland en verdient daarom extra aandacht!

Tijdens de restauratie genieten van de Sgrafitto
Tijdens de restauratie genieten van de Sgrafitto

Meerdere disciplines komen bij elkaar

Voor de uitvoering van dit project is er een team samengesteld uit specialisten en restauratoren uit verschillende disciplines. Zij zijn experts op het gebied van constructieve restauratie, historische mortels en afwerkingen, en ornamentele restauratie.

In eerste instantie zijn de synthetische verflagen verwijderd zonder de sgraffitto te beschadigen. Daarna zijn de oude deels aanwezige pleisterlagen versterkt met behulp van minerale kalkinjecties. Op basis van archiefmateriaal en ontdekkingen uit de restanten van de tekening onder de verflaag is het Sgraffito ontwerp zorgvuldig gereconstrueerd.

Sgraffito reliëf in ere hersteld

Het unieke aan een sgraffitoreliëf is dat het per kleur uitgekrast wordt in een laag van pleisterwerk. In plaats van het op te schilderen waar kleur nodig is, verwijder je juist het materiaal waar het niet nodig is. Voor dit project is er een speciale kalkmortel ontwikkeld, door De Mortel Compagnie, om deze tekening opnieuw uit te krassen. Normale mortel droogt namelijk te snel waardoor het niet haalbaar is om de gehele afbeelding op tijd en tot in detail uit te krassen. 

Herstel en reconstructie sgraffito te Leiden
Herstel en reconstructie sgraffito te Leiden

Factsheet restauratie Sgraffito pleisterwerk Leiden

Achtergrond:

 • De voorgevel van Breestraat 65, gebouwd rond 1905, is uniek in Nederland en beschikt over een Jugendstil-gevel met sgraffito-reliëf.
 • In 1934 is de façade overschilderd en verdween het sgraffitoreliëf.
 • Het doel van de restauratie is om de façade van het rijksmonument weer in originele staat te herstellen.

Team Restauratiewerken:

 • Het restauratieteam van De Vink Restauratiewerken bestaat uit experts en restauratoren op het gebied van constructieve restauratie, historische mortels en afwerkingen en ornamentele restauratie.
 • Deskundige van de TU Delft en de gemeente Leiden werkten samen met de restauratoren aan het restauratieplan.

Zo zijn wij te werk gegaan:

 • De synthetische verflagen zijn verwijderd zonder de sgraffito te beschadigen.
 • De oude pleisterlagen zijn vastgezet met behulp van minerale kalk injecties.
 • Het ontwerp is zorgvuldig gereconstrueerd op basis van archiefmateriaal en ontdekkingen uit de restanten van de tekening onder de verflaag.
 • Een speciaal ontwikkelde kalkmortel is gebruikt om de sgraffitotekening opnieuw uit te krassen.

Uniek aan de techniek:

 • Bij sgraffito wordt in verse kalkmortel een lijntekening gekrast en ingekleurd volgens de fresco-techniek.
 • In plaats van het op te schilderen waar kleur nodig is, verwijder je juist het materiaal waar het niet nodig is.
 • De techniek is zeldzaam in Nederland en verdient extra aandacht.

Wij delen onze kennis

Het resultaat mag er zijn, de voorgevel van Breestraat 65 in Leiden straalt weer in volle glorie en is een eerbetoon aan de historische architectuur en kunst.

Met trots delen wij onze kennis en ervaring op het gebied van kalkpleister- en verfrestauraties. Onze passie voor historische gebouwen en monumenten zorgt ervoor dat wij met zorg en aandacht werken aan het behoud en herstel van deze unieke objecten. Onze missie is om de kunst en ambacht van kalkpleister en kalkverf te bewaren en door te geven aan de volgende generatie.

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over onze restauraties en de verschillende technieken die wij toepassen. Wij vertellen je graag meer over deze fascinerende wereld van decoratieve kalkpleister en kalkverf restauraties en afwerkingen.

kalk bestendige pigmenten De Mortel Compagnie
kalk bestendige pigmenten