Sgraffito in ere hersteld

Op de Breestraat in Leiden staat een winkel met een bijzondere geschiedenis. Het pand uit 1905 heeft namelijk een voorgevel met sgrafitto reliëf in art nouveau stijl. Bij sgraffito pleisterwerk wordt in verse kalkmortel een lijntekening gekrast en ingekleurd volgens de fresco-techniek. Van deze decoratieve pleistertechniek zijn er slechts een klein aantal in Nederland behouden. De voorgevel van de toenmalige “Handel in Fijne Vleeschwaren” werd in 1934 overschilderd en het sgraffitoreliëf verdween. De huidige eigenaar en de gemeente Leiden kwam met de vraag om de façade van het rijksmonument weer in originele staat  te herstellen.

Restauratie art nouveau sgraffito Leiden
Restauratie art nouveau sgraffito Leiden

Meerdere disciplines komen bij elkaar

Om dit project uit te voeren is een team van meerdere disciplines op het project gezet. Zo zijn er experts en restauratoren op het gebied van constructieve restauratie, historische mortels en afwerkingen en ornamentele restauratie op gezet. Als eerste zijn de synthetische verflagen met verwijderd zonder dat de sgraffitto beschadigd. De oude pleisterlagen zijn vervolgens vastgezet met behulp van minerale kalk injecties. Op basis van archief materiaal en ontdekkingen uit de restanten van de tekening onder de verflaag is het ontwerp zorgvuldig gereconstrueerd.

Sgraffitoreliëf in ere hersteld

Het bijzondere aan sgraffitoreliëf is dat deze per kleur uitgekrast wordt in een laag van pleisterwerk. Dat betekend dat  i.p.v. het er op te schilderen waar de kleur nodig is, haal je juist het materiaal weg waar het niet nodig is.. Voor dit project is een kalkmortel ontwikkeld om deze tekening opnieuw in uit te krassen. Een normale mortel droogt namelijk te snel waardoor het niet haalbaar is om de gehele afbeelding op tijd uit te krassen. De ontwikkelde sgrafitto mortel heeft een langere droogtijd, waardoor de verschillende lagen van de tekening tot in detail uitgewerkt konden worden.

Herstel en reconstructie sgraffito te Leiden
Herstel en reconstructie sgraffito te Leiden

Opsomming van de restauratie

  • Herstel van constructieve gebreken in het metselwerk
  • Mortels dupliceren op basis van historisch en onderzoek
  • Ornamenten gereconstrueerd naar intacte voorbeelden
  • Gepigmenteerde kalkpleister hersteld
  • Decoratieve Sgraffito-reliëf opnieuw aangebracht
kalk bestendige pigmenten De Mortel Compagnie
kalk bestendige pigmenten

Wij delen onze kennis

Meer weten? Neem gerust contact met ons op, want wij vertellen je graag meer over deze decoratieve  kalkpleister en kalkverf restauraties en afwerkingen.