Restauratie Stucwerk Noorderkerk Amsterdam

Ontdek de Duurzame Oplossing voor een Eeuwenoud Monument

Welkom bij de Noorderkerk in Amsterdam, een prachtig rijksmonument in Renaissance stijl, ontworpen door de beroemde architect Hendrick de Keyser en gebouwd tussen 1620 en 1623. De restauratie van het stucwerk in het interieur van dit historische gebouw is een uitdagend project, dat al vele pogingen heeft gezien, maar telkens slechts tijdelijke resultaten opleverde. Het pleisterwerk leed namelijk keer op keer onder zoutvorming, waardoor het snel weer van de muren afbrokkelde.

Een “Nieuwe” oude Benadering

Bij De Vink Restauratiewerken geloven we in het verleden en de waardevolle aanwijzingen die het biedt voor restauratie. In 2016, voorafgaand aan de restauratiewerkzaamheden, hebben we tijdens een vooronderzoek een oud fragment van de originele kalkmortel ontdekt. Dit fragment werd zorgvuldig geanalyseerd in een extern laboratorium, waaruit bleek dat de aanwezige zouten in de monumentale muren en de niet-compatibele samenstelling de oorzaak waren van het falen van het pleisterwerk telkens na herstel.

De cruciale sleutel tot succes lag in de samenwerking van het laboratorium met De Mortel Compagnie, een vooraanstaand expert op het gebied van historische restauratiematerialen. De Mortel Compagnie heeft zich gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek en de analyses om een speciale kalkmortel te ontwikkelen die naadloos aansluit bij de oorspronkelijke samenstelling. Door die expertise in combinatie met de uitvoeringskwaliteit van Vink Restauratiewerken, is het stucwerk van de Noorderkerk op een duurzame manier hersteld.

Restauratie zout belast stucwerk Noorderkerk Amsterdam
Restauratie zout belast stucwerk Noorderkerk Amsterdam

Een Terugkeer naar de Glorie van Toen

Onze toewijding aan kwaliteit en authenticiteit heeft geleid tot de bereiding van maar liefst 20.000 kilo speciaal ontwikkelde kalkmortel. De kalkverf met anorganische pigmenten en de kalkmortel zijn specifiek voor de Noorderkerk. Met deze traditionele materialen hebben we de Noorderkerk weer teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Met een prachtige fresco kalkverf afwerking die het interieur in volle glorie herstelt. De Mortel Compagnie  volgens authentieke traditie. Door de receptuur en unieke wijze van produceren (handgemaakt) zorgt deze mortel wel voor een juiste hechting en blijft het pleisterwerk in goede staat!

Deelgenoot van onze kennis

Bent u nieuwsgierig naar onze duurzame aanpak van complexe kalkpleister en kalkverf restauraties? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij delen graag onze kennis en vertellen u meer over hoe we de Noorderkerk in Amsterdam. Samen kunnen we andere historische gebouwen ook een prachtige toekomst geven.

Ontdek hoe wij met passie en expertise zorgen voor duurzame stucwerk restauraties net als bij de Noorderkerk Amsterdam. Wij helpen graag.

Restauratie stucwerk en fresco kalkverf Noorderkerk Amsterdam
Restauratie stucwerk en fresco kalkverf Noorderkerk Amsterdam