Restauratie Satsuma keramiek

In het restauratie atelier een keramiek vaas van Japanse origine. Deze Satsuma vaas, uit een private collectie, is begin vorige eeuw met de koopvaardij door een zeevaarder naar Nederland meegenomen.

Keramiek van Satsuma porselein dankt haar naam aan de kleisoort. Deze klei wordt in de Japanse provincie Satsuma gevonden en verwerkt.

Restauratie Satsuma keramiek.

Restauratie van keramiek

In het atelier maakt de restaurator een schade inventarisatie van de antieke porseleinen vaas. Het antieke keramiek vertoond oude en provisorisch herstelde breuken. Ook mist er een aantal fragmenten van het fragiele aardewerk.

Na documentatie beginnen we met en een conserverende reiniging. De ingrepen uit het verleden worden ongedaan gemaakt en de stukken gearchiveerd.

Na het ontleden van de oude breuken stellen wij een herstelplan op. Er is voor gekozen om de tientallen fragmenten naar Japanse Kintsugi traditie te herstellen.

Japan land van tradities 

Kintsugi vertolkt de Japanse filosofie van Wabi Sabi . De restaurator herstelt de breuknaden met 23,75 karaats goud met platina die staan voor de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid.

Deze Japanse kunstvorm benadrukt de scheuren en breuken door deze te visualiseren met gouden naden. De focus op de omzoomde fragmenten staat voor de gebeurtenissen in de levensloop. Zo vormen zij een afspiegeling van het bestaan in het heden.

Keramiek restauratie

Wij staan voor je klaar

Ben je in het bezit of beheer je een monument of historisch erfgoed waar keramiek onderzoek, herstel of reiniging nodig is. Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het onderzoeken, documenteren, conserveren of restaureren van keramiek.