Monumentenbordjes van Leiden

Samenwerking voor het behoud van cultureel erfgoed

De Vink Restauratiewerken BV, in samenwerking met Erfgoed Leiden en Omstreken, Leiden & Partners en de gemeente Leiden, bundelt haar krachten om het herstelproject van monumentenbordjes in Leiden tot een groot succes te maken. Door gezamenlijk dit project aan te pakken, wordt het behoud van het cultureel erfgoed van Leiden bevorderd en wordt de historische waarde van de stad verder versterkt.

Het herstelproject van monumentenbordjes in Leiden

Vink Restauratiewerken is verheugd om het succesvolle herstelproject van monumenten in Leiden te presenteren. In samenwerking met de ANWB, Erfgoed Leiden en Omstreken, Leiden&Partners, en de gemeente Leiden hebben we een belangrijke rol gespeeld bij het behoud en de promotie van het cultureel erfgoed van deze prachtige stad.

Een nieuwe impuls voor de monumenten van Leiden

Op 19 oktober vond de feestelijke bevestiging plaats van het eerste nieuwe ANWB monumentenbord aan Langebrug 45 in Leiden, waar burgemeester Henri Lenferink en rector magnificus Hester Bijl aanwezig waren. Dit markeerde het begin van een grootschalig project waarbij maar liefst 36 monumenten in Leiden nieuwe ANWB monumentenborden zullen ontvangen. Deze borden vervangen de oude exemplaren, die in de loop der tijd slecht leesbaar waren geworden. Met de nieuwe borden willen we de rijke geschiedenis van Leidse gebouwen op een toegankelijke manier presenteren aan zowel de inwoners als de bezoekers van de stad.

Voordat we aan de daadwerkelijke vervanging begonnen, hebben we uitgebreide opnames gemaakt bij ieder monument. Dit stelde ons in staat om de specifieke eigenschappen van de gevels van elk monument in kaart te brengen, zoals textuur, hardheid, porositeit en kleur. Op basis van deze opnames hebben we reparatiemortels geselecteerd die perfect waren aangepast aan de behoeften van elk individueel monument.

Duurzaam restaureren doen wij bij De Vink sinds 1902

“Onze restauratiemortels met puzzolaanbindmiddel zijn koolstofarm met een CO2-uitstoot die 2 tot 3 keer lager is dan die van cement of hydraulische kalk. Zo dragen onze mortels bij aan een duurzame restauratie. Bovendien absorberen ze tijdens het verhardingsproces CO2, wat bijdraagt aan een nog grotere vermindering van de koolstofemissies.”

Tijdens het project hebben we niet alleen gezorgd voor de vervanging van de borden, maar ook voor het verwijderen van verroeste bevestigingsmaterialen en het dichten van de gaten in de monumenten. Door gebruik te maken van hoogwaardige reparatiemortels konden we ervoor zorgen dat de reparaties naadloos aansloten op de oorspronkelijke textuur en kleur van de monumenten.

hooglandsekerk, Foto: kees Hummel
Hooglandsekerk Leiden, Foto: kees Hummel

Leiden: Een schat aan monumenten

Leiden is trots op haar meer dan 2800 monumenten, waarmee het de vierde monumentenstad van Nederland is. Iconische gebouwen zoals de Pieterskerk, Hooglandse Kerk, Hartebrugkerk, Latijnse School, het Academiegebouw en het Heerenlogement zijn allemaal voorzien van ANWB monumentenborden. Zelfs de meeste hofjes in Leiden hebben een informatief bord. Op elk bord staat een Nederlandse tekst met daaronder een Engelse samenvatting. Daarnaast is er een handige QR-code die verwijst naar leiden.nl/monumenten voor meer informatie, inclusief Duitse vertalingen. Alle teksten zijn zorgvuldig herschreven en gecontroleerd op historische nauwkeurigheid.

Ontdek de geschiedenis van Leiden

Leiden kent vele historische figuren die er gewoond hebben, waaronder de beroemde meesterschilder Rembrandt van Rijn. Maar wist je dat Langebrug 45 ooit de thuisbasis was van John Quincy Adams, de zesde president van Amerika? Hij studeerde aan de Universiteit Leiden, terwijl zijn vader, John Adams, ambassadeur was voor de nieuwe Amerikaanse staat. Zowel vader John als zoon John Quincy bekleedden later het presidentschap van de Verenigde Staten.

Ontdek de schoonheid van uw monument en laat het stralen voor nu en generaties na ons! Wanneer u klaar bent om uw kostbare erfgoed met zorg onder de aandacht te brengen, staan wij voor u klaar. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samenwerken aan de realisatie van uw projecten.