Restauratie voegwerk

Voegwerk in metselwerk bepaalt in hoge mate het uiterlijke karakter van een gebouw of monument. Het oude, originele metselwerk en voegwerk vertelt ons veel over de toenmalige bouwwijze en architectonische stroming. Ze geven het monument zijn authenticiteit en zijn daarom een belangrijk bouwhistorisch gegeven. Sinds 1902 zijn wij gekend door onze traditionele aanpak in de restauratie van en onderhoud aan voegwerk van monumenten.

Voegwerk en natuursteen restauratie Gouda

Onze werkwijze

Als restauratiebedrijf proberen wij zo veel mogelijk historisch aanwezige afwerkingen te behouden als deze technisch voldoen. Intact origineel voegwerk van 200 jaar of ouder is geen uitzondering in ons werk. Als dit voegwerk van hoge kwaliteit is, doen wij er alles aan om dit te behouden.

Door de jaren heen is voegwerk veel veranderd. De in de achttiende eeuw uitgevoerde snijvoegen zijn zeer dun langs een rei gesneden hebben veelal stootvoegen die aangebracht zijn in gekraste stenen en zijn ”naald” dun. Dit in tegenstelling tot de daagvoegen of daggelijn voegen die tot de 17e eeuw gelijktijdig zijn aangebracht met de legmortel van het metselwerk. Zo vraagt ieder tijdsperk een andere unieke aanpak van onderhoud of restauratie.

Eeuwenoud voegwerk

Tot ver in de 19e eeuw, en veelal tot de wederopbouw, hebben de voegen één ding gemeen. Het hoofd bestanddeel bindmiddel van de specie of mortel was tot het einde van 19e eeuw altijd kalk. In Nederland hoofdzakelijk lucht hardende schelpkalk. Het bindmiddel werd veelal vermengd met lokaal gevonden zand of andere verschralingen.

Dit maakt ieder object uniek. Per project hanteren wij niet alleen een unieke kalkmortel recept, maar ook een andere manier om de mortel voor het betreffende project te bereiden.

Wetenschappelijk onderzoek

Dit maakt ieder object uniek in kalkmortel receptuur samen met de traditionele manier van  mortel bereiden. De Vink Restauratiewerken maakt voorafgaand de restauratie een opnamerapport met een begeleidend advies. Hierin beschrijven wij de aanwezige materialen in hun verschijningsvorm en de huidige conditie ervan. Voor een nagenoeg 100% compatibel restauratiemortel laten wij een onafhankelijk laboratorium een mortel onderzoek verrichten aan de historische mortel specifiek voor jouw project. 

Analyse historische mortel

Op basis van het onafhankelijke onderzoek van het laboratorium, beschrijven wij de mogelijkheden voor de instandhouding van jouw project. Zo weet je precies wat je van ons kunt verwachten, als we inderdaad aan de slag gaan met het voegwerk van jouw monument.

Een vakkundige voegwerk reparatie

Ben je in het bezit van een monumentaal pand of beheer je een pand of object dat een voegwerk restauratie behoeft? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag wat wij voor jou en jouw monumentale pand kunnen betekenen. Vul het aanvraagformulier in of bel onze klantenservice op 071 541 73 43. We zijn altijd blij om je te helpen.

Snijvoeg met kalkdeeg mortel aan monument Oegstgeest