Restauratie voegwerk

Voegwerk in metselwerk bepaalt in hoge mate het uiterlijke karakter van een gebouw of monument. Het oude, originele metselwerk en voegwerk vertelt ons veel over de toenmalige bouwwijze en architectonische stroming. Ze geven het monument zijn authenticiteit en zijn daarom een belangrijk bouwhistorisch gegeven. Sinds 1902 zijn wij gekend door onze traditionele aanpak in de restauratie van voegwerk en onderhoud aan gevels van monumenten.

Voegwerk en natuursteen restauratie Lazerus poort in Gouda
Voegwerk en natuursteen restauratie Lazerus poort in Gouda

Onze werkwijze voor restauratie van voegwerk

Als restauratiebedrijf proberen wij zo veel mogelijk historisch aanwezige afwerkingen te behouden als deze technisch voldoen. Intact origineel voegwerk van 200 jaar of ouder is geen uitzondering in ons werk. Als dit voegwerk van hoge kwaliteit is, doen wij er alles aan om dit te behouden.

Door de jaren heen is voegwerk veel veranderd. De in de achttiende eeuw uitgevoerde snijvoegen zijn zeer dun langs een rei gesneden hebben veelal stootvoegen die aangebracht zijn in ”naald” dun metselwerk en vaak te herkennen aan de te lood gezette kraslijnen op de bakstenen. Dit in tegenstelling tot de daagvoeg of daggelijn-voeg die tot de 17e eeuw gelijktijdig zijn aangebracht met de legmortel van het metselwerk voorzien van 1 of 2 ingekraste lijnen. Zo vraagt ieder tijdsperk een andere unieke aanpak van onderhoud of restauratie.

Voegwerk restauratie natuursteen kerk
Voegwerk restauratie natuursteen

Eeuwenoud voegwerk

Onze expertise in eeuwenoud voegwerk is wat ons uniek maakt. Wij erkennen het belang van historische technieken en materialen en dragen daarom bij aan het behoud van ons erfgoed door het toepassen van traditionele methoden. Het bindmiddel van de specie of mortel, zoals lucht hardende schelpkalk, speelde een belangrijke rol in de Nederlandse bouwgeschiedenis tot ver in de 20e eeuw.

Wij hanteren een unieke kalkmortel receptuur voor elk project op basis van uitgevoerd mortelonderzoek en analyse, en bereiden de mortel ook op de historische manier. Dit zorgt voor het behoud van het monument, materiaalkennis en ambacht voor toekomstige generaties.

Wetenschappelijk onderzoek kalkmortel

De Vink Restauratiewerken maakt voorafgaand de restauratie van voegwerk, metselwerk of pleisterwerk een opnamerapport met een begeleidend advies. Hierin beschrijven wij de aanwezige materialen in hun verschijningsvorm en de huidige conditie ervan. Voor een nagenoeg 100% compatibel restauratiemortel laten wij een onafhankelijk laboratorium een mortel onderzoek  en analyse verrichten aan de historische mortel specifiek voor jouw project. 

Op basis van het onafhankelijke onderzoek omschrijven wij de beste mogelijkheden voor de instandhouding van jouw project. Zo weet je precies wat je van ons kunt verwachten als we aan de slag gaan met het voegwerk van jouw monument.

Vakkundig onderhoud en herstel aan monumentaal voegwerk.

Ben je in het bezit van een monumentaal pand of beheer je een pand of object dat een voegwerk restauratie behoeft? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag wat wij voor jou en jouw monumentale pand kunnen betekenen. Vul het aanvraagformulier in of bel onze klantenservice op 071 541 73 43. We zijn altijd blij om je te helpen.

Snijvoeg met lang gerijpte kalkmortel aan monument Wilhelminapark Oegstgeest
Snijvoeg met lang gerijpte kalkmortel aan monument Wilhelminapark Oegstgeest