Laser reiniging

De groeiende behoefte voor instandhouding en behoud van ons cultureel en monumentale erfgoed vraagt naar steeds nauwkeurige reinigingstechnieken met een lage impact op het oppervlak. Wij bieden de oplossing, namelijk professionele laser reiniging.

Laser reiniging door De Vink Restauratiewerken

Door diverse opleidingen in het Verenigd Koninkrijk, België en Italië te volgen, onderscheidt De Vink Restauratiewerken zich in laser oppervlaktereiniging aan museale, historische of cultureel economisch belangrijke objecten. Wij zetten de laser oppervlaktereiniging techniek succesvol in bij onder andere:

  • Archeologische vondsten.
  • Religieuze voorstellingen en schilderingen.
  • Museale beelden in zink, brons, marmer en hout.
  • Ornamenten en façades van natuursteen als zandsteen, marmer, kalksteen en graniet.
  • Keramiek en terracotta objecten.

Hoe werkt het?

Bij laser reiniging wordt er gebruik gemaakt van licht om historische ondergronden te reinigen. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemicaliën, schurende materialen of mechanische reiniging. Fragiele en waardevolle oppervlakken kunnen zonder direct contact reinigend worden behandeld.

De voor de restauratie gebruikte laser is een unieke bron van energie. Het is een intense, zeer directionele, pure vorm van licht die in staat is op een zeer beheersbare manier energie te leveren op een oppervlak. Hiermee kunnen wij een breed scala van oppervlakken reinigen, waaronder marmer, kalksteen, zandsteen, pleister, papier, leer, stucwerk, fresco’s, terracotta, zink, ivoor, hout, brons en afwerkingen in bladgoud.

Laser reiniging de Pauw

Het reinigingsproces

De door onze specialisten gebruikte lasersystemen stoten zeer korte pulsen infrarood licht uit. Laserlicht dat afgesteld is op de juiste golflengte, heeft de neiging om sterk geabsorbeerd te worden door atmosferische verontreiniging, zoals zwarte gips korstvorming op natuursteen, en vele andere soorten ongewenste aanslag.
Onze in laserreiniging opgeleide conservator stelt de pulse en energie van de laser in op de vervuiling van het te reinigen oppervlak. Het reinigingsproces stopt zodra het gewenste resultaat is bereikt.

Een gedetailleerde reiniging

Onze laserreinigers kunnen worden afgestemd om te reinigen tot een vooraf bepaald niveau. Wij begrijpen dat de klant niet altijd een gloednieuw uiterlijk wil zoals bij restauratie van erfgoed. Onze lasers kunnen voorafgaand de reiniging worden gekalibreerd om alleen de ongewenste vervuiling te verwijderen en de natuurlijke uitstraling van de steen niet aan te tasten.

Laser cleaning proefvlak gewenst reiniging niveau monument

Laser cleaning proefvlak gewenst reiniging niveau monument

Deze hoge mate van controle maakt het voor onze specialisten mogelijk ongewenste vervuiling te verwijderen zonder ‘overcleaning’ of verlies van het waardevolle of historische oppervlak. Zo kunnen leeftijd gerelateerde patina en belangrijke details behouden blijven. De gradatie van reiniging kan nauwkeurig traploos worden afgestemd om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Het merendeel van onze laser reiniging opdrachten betreft in-situ te behandelen objecten of gebouwen. Wij zijn voor dit soort werkzaamheden uitgerust met een mobiele afscheiding, voor een veilige werkplek. En kan het te reinigen object getransporteerd worden? Dan kun je terecht in ons restauratieatelier, waar een aangepaste laser-ruimte is ingericht.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op, want wij vertellen je graag meer over onze werkwijze bij laser reiniging.

In beeld

Conserverende reiniging met laser van sculptuur Clio in gietzinkLaser reiniging trails in het restauratie atelier op zandsteenLaser cleaning zandsteen gevelornamentLaser reinigen zandstenen timpaanConserverende laser reiniging van bronzen Eros beeld 1e eeuw na Chr.