Pleisterwerk van monumentale façades

Veel van de in Nederland geregistreerde monumentale gevels en objecten zijn afgewerkt met een natuursteen gelijkend pleisterwerk. Dit is een erfenis van de 19e-eeuwse neoclassicistische architectuur, waar deze als kosteneffectieve imitatietechnieken werden toegepast als natuursteen afwerkingen. Het stucwerk werd op het bestaande metselwerk toegepast met een decoratieve esthetische functie, in plaats van een functionele technische afwerking. Kenmerkend zijn de symmetrisch ingedeelde gepleisterde gevels die teruggrijpen naar de oude Griekse bouwkunst.

Pleisterwerk

Veelvoorkomende problemen bij historisch pleisterwerk

Veel van deze gepleisterde gevels vertonen tegenwoordig een veelheid aan problemen. Door hun ligging en achterstallig of verkeerd onderhoud, zijn materialen aan het einde van hun levensduur. Indringing en opsluiting van vocht in combinatie met incompatibele herstellingen, versnellen de achteruitgang van het historische stucwerk of pleisterwerk en de constructieve bakstenen ondergrond.

Scheurvorming en onthechting van stucwerk met het onderliggende metselwerk ziet er niet alleen lelijk uit, maar bevordert ook indringing van water in de muren. Dit kan leiden tot de volgende problemen aan monumenten:

  • Roestende muurankers.
  • Houtrot in kozijnen.
  • Houtrot in balkkoppen.
  • Vorstschade aan het pleisterwerk.
  • Constructieve schade aan het metselwerk.
  • Vochtproblemen door doorslag.
  • Uittredende bouwschadelijke zouten uit het metselwerk.

Gelukkig kan De Vink Restauratiewerken deze problemen vakkundig oplossen.

Oud pleisterwerk vakkundig gerestaureerd

De restauratoren en specialisten van De Vink Restauratiewerken zijn sinds 1902 bekend met de traditionele, ambachtelijke werkwijze bij het restaureren van oud stucwerk en pleisterwerk. Ook kunnen zij door vier generaties kennisoverdracht en de zogeheten ‘meester-gezel methode’ met alle soorten historische materialen werken.

Ons team van ambachtelijke specialisten gaat dan ook geen enkele uitdaging uit de weg. Ook jouw historische pleisterwerk kan vakkundig onderhouden, hersteld of gerepareerd worden.

Pleisterwerk buitenplaats De Paauw

Pleisterwerk buitenplaats De Paauw

Onderhoud, herstel of reparatie nodig?

Bezit of beheer je een gebouw met gepleisterde afwerkingen? Dan helpen wij je graag met het op traditionele wijze onderhouden en herstellen van jouw monumentale gepleisterde gevels of objecten.

Natuurlijk kun je rechtstreeks in contact komen met één van onze restauratiespecialisten om over de mogelijkheden van onze dienstverlening te spreken. Vul het aanvraagformulier in of bel onze klantenservice op 071 541 73 43. We zijn altijd blij om je te helpen.