Muurverf monumenten verwijderen
Waar natuurlijke muurverf door de industrialisatie en toenemende kostprijs uit de gratie zijn geraakt hebben synthetische verfsoorten hun opmars gemaakt. Minerale oppervlakten van monumenten werden vanuit historisch oogpunt veelal voorzien van verf die beschermend en zelfopofferend is, zoals een natuurlijke kalkverf. Dit laat een gebouw, beelden en ornamenten ademen waardoor er geen vocht insluiting optreed wat schade aanricht aan de monumentale ondergrond.
Veel moderne verf is op basis van een afsluitende latex, alkyd, acrylaat of chloor rubberverf. Al deze verfsoorten zijn vrijwel dampdicht, waardoor de damp diffusie uit de monumentale constructie stagneert. Op minerale ondergronden en vooral bij muurverf ontstaat een verhoogde vochtbelasting in het metselwerk, pleisterwerk en natuursteen. Dit maakt dat veel moderne verven technisch niet compatibel met historische ondergronden.
Vochtschade door verf aan monumenten
Langdurige vocht belasting is de belangrijkste bron van schade en problemen aan historische- en monumentale ondergronden omdat de gebruikte grondstoffen daar technisch niet tegen bestand zijn. De in de historische bouwmaterialen aanwezige zouten zullen bij verdamping naar de oppervlakte komen. Op de overgang van de ondergrond met de afsluitende verflaag treed kristallisatie op van de bouwschadelijke zouten. Deze kristallisatie gaat gepaard met een volume toename waardoor het historisch materiaal afboert, afbrokkelt en schilderwerk loslaat. Bovendien zal in een vorstperiode het met vocht belast natuursteen, metsel- en pleisterwerk kapot vriezen.
Ademende muren zijn gezond
Alle minerale bouwmaterialen in monumentale gebouwen, beelden, sculpturen en objecten zijn in principe ademend en laten dus vocht door. Afsluiten van een constructie kan ernstige gevolgen hebben voor het hele pand of object. Maken we een gebouw dampdicht, dan zal vocht in de constructie niet snel kunnen verdampen en zullen houten elementen (zoals balken of kozijnen) gaan rotten.
Ijzeren onderdelen in de muur worden door vocht aangetast. Zo zullen ijzeren muurankers of blindankers in de muur gaan roesten, wat scheuren in het metselwerk veroorzaakt . Smeedijzeren doken en ankers in natuursteen zetten bij roestvorming tot wel 8 maal in volume uit wat leidt tot breukschade aan het natuursteen en de constructie kan ontwrichten.
Overschilderen van een dampdichte verf met een damp-open muurverf is dus zinloos. Verstikkende verf moet verwijderd worden zodat het monument voorzien van een damp open systeem weer kan ademen. Hiermee blijft de constructie gezond en de historische waarde van het monument gewaarborgd voor toekomstige generaties.
Uw monument terug in de toekomst
De Vink Restauratiewerken biedt voor iedere ondergrond een geschikte methode om verstikkende muurverf of verf op de gevel effectief en schadevrij te verwijderen. Niet zelden verwijderen wij coatings en verf van gevels zonder chemicaliën met laserreinigen of hogedruk stoomtechniek. Door onze kennis en ervaring in het gebruik van historische materialen bieden wij tevens de oplossing voor compatibele ademende zelfopofferende muurverf en/of langdurige beschermende natuurlijke afwerkingen en verfsoorten.
Ben je in het bezit van een geschilderd monumentaal pand of beheer je een monument, historisch pand of kunstobject? Neem dan contact met ons op. Samen kijken wij graag naar de mogelijkheden en jouw specifieke behoeften. Vul het aanvraagformulier in of bel onze klantenservice op 071-541 73 43. Wij helpen je graag.