De kunst van de snijvoeg

Een kijkje in het proces van rijping van kalkmortel en de toepassing van de snijvoeg als kunst door de eeuwen heen.

Hoe we bij De Vink Restauratiewerken deze techniek in ere houden.

De Vink Restauratiewerken is een gerenommeerd bedrijf dat zich sinds 1902 richt op het restaureren en onderhouden van erfgoed. Een belangrijk aspect van deze restauraties is het behoud van de originele uitstraling en vakmanschap, waaronder de snijvoeg in metselwerk.

Snijvoeg met kalkdeeg mortel aan monument Oegstgeest

In de 18e eeuw werd de snijvoeg beschouwd als het toppunt van vakmanschap. Het vereiste precisie en aandacht voor detail om deze dunne en strakke voegen aan te brengen tussen de soms geslepen bakstenen. Het aanbrengen van deze snijvoegen gebeurde met een speciaal samengestelde voegspecie. Deze  bestond uit vette luchtkalkmortel die enkele maanden tot jaren in de “rot” werden gezet om te rijpen.

De Vink en de kunst van de snijvoeg

De Vink Restauratiewerken maakt nog steeds gebruik van deze traditionele techniek om de snijvoegmortel te verbeteren. Het proces van rijpen, het in de rot zetten, zorgt voor een betere verwerkbaarheid en samenhang tussen bindmiddel en aggregaten. Deze technieken zijn het waardoor het aanbrengen van de voegen veel preciezer kan gebeuren.

Restauratie van erfgoed

Maar niet alleen snijvoegen zijn belangrijk. Ook de aanpassing aan de bouwstijl en producten aan de tijd waarin het object werd gebouwd is van groot belang voor het behoud van een monument. Zo werden in de middeleeuwen de snijvoegen en daggevoeg vaak gesneden uit de doorgestreken metselmortel. Er werden andere luchtkalkmortels gebruikt die waren aangepast aan het formaat en de zachtere bakstenen van die tijd.

Het behoud van de traditionele snijvoeg is een belangrijk aspect van de restaurie en onderhoud van historische gebouwen en monumenten. De Vink Restauratiewerken draagt hieraan bij door het gebruik van traditionele technieken en materialen en het aanpassen van de snijvoegen aan de bouwstijl en producten van de tijd.

Neem contact met ons op

Ben je in het bezit van een monumentaal pand of beheer je een pand of object dat een voegwerk restauratie behoeft?

Neem contact met ons op. Wij vertellen je graag wat wij voor jou en jouw monumentale pand kunnen betekenen. Vul het aanvraagformulier in of bel 071541 73 43.